ονοματολάτρες

Αίρεση που αναπτύχθηκε το 1913 στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος. Ο εκεί μοναχός Ιλαρίων έγραψε θεολογικό σύγγραμμα με τον τίτλο Εις τα όρη του Καυκάσου. Στο σύγγραμμα αυτό υποστήριζε ότι το όνομα του θεού πρέπει να τιμάται ιδιαίτερα και ότι η προσευχή του τελώνη «ο θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ», όταν επαναλαμβάνεται με κλειστά μάτια, είναι όπλο εναντίον του διαβόλου και επιφέρει την ένωση εκείνου που προσεύχεται με τον θεό. Το Πατριαρχείο της Μόσχας θεώρησε τη διδασκαλία αυτή αιρετική αλλά οι οπαδοί της δεν πείστηκαν, και έγραψαν μάλιστα και διάφορα απολογητικά συγγράμματα. Η ονοματολατρεία σήμερα δεν έχει πλέον οπαδούς.
* * *
οι
προσωνυμία Ρώσων μοναχών τού Αγίου Όρους οι οποίοι δέχονται την ύπαρξη θείας ιδιότητας και σ' αυτό ακόμη το όνομα τού Ιησού Χριστού.
[ΕΤΥΜΟΛ. < ὄνομα, -ατος + λάτρης].

Dictionary of Greek. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Ονοματολάτρες — οι Имяславцы …   Η εκκλησία λεξικό (Церковный словарь Назаренко)

  • όνομα — Μέρος του λόγου που διακρίνεται κατά το γένος, τον αριθμό και –στις κλιτές γλώσσες– την πτώση. Ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και οι Στωικοί προσπάθησαν να δώσουν έναν ορισμό του o., στην προσπάθεια τους να κατατάξουν, με βάση ορισμένα λογικά κριτήρια,… …   Dictionary of Greek

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.